ukr
русский

Що робити, щоб картопляне пюре не темніло: кулінарні секрети

Ігор Романько

Чому картопляне пюре темніє і як цього уникнути
Чому картопляне пюре темніє і як цього уникнути

Часом стається, що варена картопля може змінювати колір, стаючи темною, сірою або навіть чорною у деяких місцях. Важливо розуміти, чи безпечно їсти картоплю, яка змінила колір. Якщо зміна кольору сталася після варіння, смаження або навіть після очищення, то в принципі, це безпечно. Однак рекомендується видаляти темні ділянки, щоб не порушувати смак страви.

Але якщо ви вирізали картоплю, а всередині виявилася чорна, краще утриматися від варіння такого продукту. Це може свідчити про гниль чи наявність плісняви, що може бути шкідливим для здоров'я та викликати отруєння, пише ТСН.

Читайте також: Навіщо додавати соду при варінні картоплі

Чому картопля темніє після варіння?

Стемніння картоплі після варіння пов'язане з руйнуванням клітковини, що міститься в картоплі. Під час цього процесу вивільнюються іони заліза та хлорогенова кислота, які подальше з'єднуються одне з одним. Це призводить до утворення темних плям на поверхні картоплі.

Важливо зауважити, що не вся картопля темніє. Найчастіше чорні плями з'являються тоді, коли в ґрунті, де вона росла, був дисбаланс поживних речовин, і картоплі не вистачало калію. Калій сприяє утворенню в бульбах лимонної кислоти, яка запобігає з'єднанню хлорогенової кислоти з залізом. Таким чином, картопля з бідного ґрунту схильна до стемніння.

Існують також вторинні причини стемніння картоплі після варіння, такі як механічні пошкодження, промерзання та неправильне зберігання.

Як уникнути потемніння картоплі

  1. Не купуйте мокру або вологу картоплю.
  2. Обирайте не м'які бульби.
  3. Після очищення картоплі відразу помістіть її в холодну воду, щоб уповільнити процес з'єднання хлорогенової кислоти з залізом.
  4. Слідкуйте, щоб вода повністю покривала бульби під час варіння.
  5. Соліть воду для картоплі на початку варіння.
  6. Якщо ви варите картоплю в мундирі, додайте до води невелику кількість лимонної кислоти чи оцту під кінець варіння, щоб запобігти почорнінню.

Також, щоб уникнути стемніння картопляного пюре, можна додати тепле молоко. Це покращить смак та зробить пюре ніжнішим. Важливо, щоб молоко було теплим. Таким чином, ви зможете насолоджуватися своїм картопляним пюре без турбот про його забарвлення.

Нагадаємо, ми вже писали, які продукти не варто зберігати в холодильнику.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!