ukr
русский

Підживлення для квітів: користь від добрива з активованим вугіллям

Марина Грамович

Добриво для рослин з активованим вугіллям
Добриво для рослин з активованим вугіллям. Джерело: pexels

Активоване вугілля можна використати як потужне добриво для рослин, що має величезні переваги для їхнього росту та естетичного вигляду. UAportal розповідав, що важливо знати правильну техніку його використання.

Активоване вугілля є винятковим варіантом, коли мова йде про економічно ефективні добрива для квітів, оскільки за ефективністю та доступністю воно перевершує навіть магазинні аналоги. У той час як традиційні добрива можуть вимагати значних фінансових вкладень, активоване вугілля можна придбати всього за декілька гривень у місцевій аптеці.

Досвідчені садівники довели, що активоване вугілля чудово впливає на квіти, маючи безліч корисних властивостей. Деякі з цих переваг включають:

Підвищення родючості. Активоване вугілля діє як "бустер" для кімнатних квітів, зміцнюючи і стимулюючи їх ріст.

Нейтралізація токсинів. Як і в медицині, активоване вугілля є потужним ґрунтовим сорбентом, ефективно поглинаючи та виводячи токсичні речовини.

Профілактика хвороб і контроль запаху. Надмірний полив або присутність бактерій у ґрунті може спричинити загнивання квітки, що призводить не лише до її псування, але й до неприємних запахів у приміщенні. Однак включення активованого вугілля в догляд за кімнатними квітами допомагає боротися з цією проблемою.

Важливою перевагою цього аптечного засобу є його здатність утримувати вологу в квітах і ґрунті. Вам більше не доведеться турбуватися про пересихання ґрунту влітку, коли він швидко випаровується, або взимку, коли повітря в приміщенні стає надмірно сухим через опалення.

Тепер перейдемо до приготування цього добрива. Існує два підходи: використання активованого вугілля в сухому вигляді або у вигляді розчину.

Читайте також: Додайте кавову гущу, щоб гортензії цвіли приголомшливим кольором: поради садівників

Для сухого добрива просто подрібніть 1-2 таблетки активованого вугілля в дрібний порошок і акуратно внесіть його в горщик з рослиною. Подбайте про те, щоб створити невелике заглиблення в ґрунті і помістіть вугілля в нього. Щоб побачити повний ефект, застосовуйте цей метод підживлення раз на місяць.

Крім того, якщо ви можете розчинити одну таблетку у 100 мл води кімнатної температури. Поливайте рослини цим розчином щотижня. 

Також флористи пропонують використовувати активоване вугілля для покращення якості води у вазах. Враховуючи, що водопровідна вода в міських районах зазвичай жорстка, квіти мають тенденцію передчасно в'янути під її впливом. Активоване вугілля має неоціненну властивість поглинати домішки, хлор та інші хімічні речовини, тим самим продовжуючи життя вашого букету. Крім того, воно стримує ріст бактерій, що переносяться водою.

Щоб ваш букет залишався свіжим і ароматним якомога довше, ви можете додати 1-2 таблетки активованого вугілля в невеликі вази об'ємом до 2 літрів. Для більших ваз об'ємом 3-5 літрів флористи рекомендують додавати 2-3 таблетки. Пам'ятайте про баланс, оскільки надмірне використання вугілля може ненавмисно поглинути необхідні речовини, важливі для гарного самопочуття квітів.

Нагадаємо, садівники назвали основну помилку, через яку лаванда засихає.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!